Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /www/forum-bg.net/www/root/forum/include/templates.php:3) in /www/forum-bg.net/www/root/forum/include/application.php on line 2

Warning: session_start(): Cannot send session cookie - headers already sent by (output started at /www/forum-bg.net/www/root/forum/include/templates.php:3) in /www/forum-bg.net/www/root/forum/config.php on line 8

Warning: session_start(): Cannot send session cache limiter - headers already sent (output started at /www/forum-bg.net/www/root/forum/include/templates.php:3) in /www/forum-bg.net/www/root/forum/config.php on line 8
Форум
Partners

Какво смятате че липсва или е недостатъчно във вестник "Форум"?
политика
"жълти новини"
забавни четива
културни събития
конкурси и игри с награди
резултати >>
Статии
„Европейски” свинарник „ароматизира”входа на Троян

„Европейски” свинарник „ароматизира”входа на Троян

 

Яка смрад на изпражнения тормози всеки, решил да посети града

 

Всички знаем какво се случва на влизане и излизане от Троян (в посока Ловеч) - лъхва яка смрад от свински изпражнения. Свинщина, която „ароматизира” входа на града вече няколко години. Ясно е и откъде идва цялата тази гадост - от новия и вдигнат уж по европейските стандарти „модерен” свинарник на местната месна фирма „Троямекс” ООД. А най-потърпевши от вонята са работниците и служителите на намиращата се в съседство фирма за производство на строителна химия „Вектор” ООД.

„Нещата са нетърпими - вече четвърта година сме подложени на този терор и нито Общината, нито съответните служби вземат мерки!”, сподели собственикът на „Вектор” ООД инж. Минко Топалски. Той разказа и предисторията на проблема. Новият свинарник, според законовите изисквания, трябвало да бъде снабден със собствена пречиствателна станция. Фирмата „Троямекс” ООД почнала да гради нещо подобно, но не го доизградила. И за по-лесно (заустила) тръбата с мръсотиите си към градската Пречиствателна станция за отпадни води - незаконно, разбира се. Измамата обаче била усетена и от общинското водно дружество „ВиК - Стенето” ЕООД, което стопанисва пречиствателната станция, прекъснали връзката. После собствениците на „Троямекс” се примолили на инж. Топалски да им позволи да си прокопаят канал за отпадните води през имот на „Вектор” - с уговорката това да е за кратко. Кратко, продължаващо вече четири години! И забележете - освен че въпросният „модерен” свинарник четири години увонява района, четири години фекалиите от открития му канал (т.е.освен че мирише, може и да се гледа) се изливат не другаде, а в река Осъм! Напук на всякакви екологични и други норми. Напук на правилата. Напук на морала.

„Писахме жалба до Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) в Плевен - отговориха ни, че трябвало да се обърнем към лаборатория, която да направи замервания и после щели да решат какво да правят?!”, дообясни инж. Топалски, без да прикрива ироничното си отношение към „ефективността” и „(без)отговорността” на РИОСВ - Плевен. Паралелно били пратени две жалби до общинската администрация в Троян. „На първата ни жалба - отпреди година, нямаме отговор. Втората я внесохме преди два месеца - и получихме отговор, че се търсела връзка със собствениците на „Троямекс” ООД”, коментира г-н Топалски. С други думи - нищо и половина.

Свързахме се и с управителя на „ВиК - Стенето” ЕООД инж. Тонимир Гечев. Той потвърди, че мръсотиите от свинарника на „Троямекс” в момента посредством открит канал се изливат в реката, което представлява екологична заплаха. „Законът изисква всяко предприятие, чиито отпадни води са с голяма замърсеност, както е в този случай, да си изгради собствена пречиствателна станция”, категоричен е водният шеф. Той потвърди, че подобно съоръжение към свинарника на „Троямекс” ООД няма: „Започнаха нещо, но го докараха до груб строеж - и толкоз”. Инж. Гечев потвърди и факта, че свинарите преди време се опитали неправомерно да заустят мръсния си канал към градската Пречиствателна станция за отпадни води, но били отрязани.

От Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) - Плевен също коментираха проблема. От службата, контролираща спазването на нормите за околната среда и водите в областите Плевен и Ловеч (в това число и в община Троян), твърдят, че на фирма „Троямекс” ООД - чийто свинарник вече четвърта година излива фекалиите си директно в река Осъм, а откритият канал с мръсотиите увонява района - е наложена „ежемесечна имуществена санкция за замърсяването на реката” (за замърсяването на въздуха явно няма наложено наказание). Глобата не е символична, но се оказва, че „Троямекс” не я плаща редовно. Което е причината случаят да бъде предаден на Агенцията за държавни вземания (АДВ) и тя  ще трябва да прибере дължимите в момента общо 14 895 лв. (без лихвите). „Събирането на задълженията вече е в компетенцията на АДВ”,  заявиха от РИОСВ. Любопитното пък е, че голямата част от подобни вземания - 80%, се привеждат в общините, където е установен замърсителят; те от своя страна са задължени да инвестират тези пари в проекти, насочени към подобряването на околната среда.

Предоставен ни бе и отговорът по жалбата на „Вектор” ООД от юни 2006 г. - възловият момент тук е, че според РИОСВ - Плевен „преминаването на заустващия открит канал през собствен терен на „Вектор”ООД е в компетентностите на Община Троян”. С други думи - хората от „Вектор” ООД, денонощно обгазявани от зловонията на открития фекалиен канал от свинарника на „Троямекс” ООД, който на всичкото отгоре минава през техен (на „Вектор”) частен имот, могат да си решат проблема единствено с помощта на Общината.

Данните, подадени ни от РИОСВ - Плевен, показват, че към свинарника на „Троямекс” ООД има изградена сграда за пречиствателна станция, изградени са подземните комуникации, монтирано е ел. захранване и е доставено оборудването. Пречиствателната станция обаче не е въведена в експлоатация. В момента фирмата е в процес на издаване на комплексно разрешително, в което ще има фиксирани конкретни срокове за въвеждане на съоръжението в действие. Процедурата по издаването на комплексното разрешително се води от Изпълнителната агенция по околната среда, а за да влезе в сила, документът трябва да бъде парафиран от министъра на околната среда и водите.

 

Красимира КОЛАРОВА

РЕКЛАМА | АБОНАМЕНТ | КОНТАКТИ | ПАРТНЬОРИ