Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /www/forum-bg.net/www/root/forum/include/templates.php:3) in /www/forum-bg.net/www/root/forum/include/application.php on line 2

Warning: session_start(): Cannot send session cookie - headers already sent by (output started at /www/forum-bg.net/www/root/forum/include/templates.php:3) in /www/forum-bg.net/www/root/forum/config.php on line 8

Warning: session_start(): Cannot send session cache limiter - headers already sent (output started at /www/forum-bg.net/www/root/forum/include/templates.php:3) in /www/forum-bg.net/www/root/forum/config.php on line 8
Форум
Partners

Какво смятате че липсва или е недостатъчно във вестник "Форум"?
политика
"жълти новини"
забавни четива
културни събития
конкурси и игри с награди
резултати >>
Статии
Робот „Да Винчи” оперира в Плевен

С медицински робот от системата „Да Винчи” бяха извършени две гинекологични операции в Клиниката по онкогинекология на УМБАЛ – Плевен. С това беше завършен амбициозен двугодишен проект на Медицинския университет в града, който нареди страната ни сред водещите в областта на телехирургията. Високотехнологичният робот, разработка на НАСА, се ползва само в четири страни в Европа – Франция, Италия, Германия и Чехия. Като само България от Източна Европа разполага със софтуер за гинекологични операции, обясни проф. Григор Горчев, ректор на Медицинския университет в Плевен и ръководител на екипа, обучен да извършва операции с робот „Да Винчи”. Екипът е петчленен – хирург до пациента, три медицински сестри и най-важният – хирургът оператор на пулт. Хирург оператор и на двете операции е бил проф. Горчев, който е преминал четирите нива на подготовка за ендоскопска хирургия в Страсбург, което е задължително условие за работа с робота „Да Винчи”. А за да се закупи робот за телехирургия от тази система, е необходимо още специално оборудвана хирургична зала и телецентър. Всичко това беше изпълнено през първите два етапа на проекта на Медицинския университет. При първия беше изградена и оборудвана операционна зала в Клиниката по онкогинекология на плевенската болница. При втория етап стартира работата и на Телекомуникационния център по ендоскопска хирургия. Преди да бъде предоставен роботът обаче представители на фирмата доставчик са се убедили на място, че има необходимите условия за работа с тази техника от последно поколение, обясни проф. Горчев.

Стойността на четириръкия „Да Винчи” е 1 млн. и 800 хиляди евро. Конзолата, от която лекарят наблюдава и извършва операцията, е с триизмерен образ.

Първите операции в Плевен с модерната техника са направени на 25 и 26 януари, като пациентките предварително са дали съгласието си да бъдат оперирани с иновационната техника. При едната от пациентките е отстранен начален стадий на рак на шийката на матката, при втората е извършена операция на доброкачествено образувание на яйчник. Двете операции са успешни и само след няколко дни пациентките са изписани, а до седмица дори могат да се върнат на работа, обясни проф. Горчев. Това е едно от големите предимства на този вид хирургия. Друго много голямо предимство при интервенция с робота е, че той елиминира напълно възможността за лекарска грешка, защото системата стопира всяко грешно движение. Към това се прибавя и неограничената възможност на ръцете на робота за въртеливо движение на 360 градуса. Предимство за опериращия лекар е, че значително се намалява физическото усилие, което се изисква от него при конвенционалната ендоскопска операция. При работа с робота „Да Винчи” хирургът оператор е настанен в удобно кресло и подава командите към робота от пулт пред него, а самата операция наблюдава през визьор. Усещането е все едно си вътре в корема на пациента, обясни проф. Горчев. Всичко това позволява опитен хирург да извърши 5-6 подобни операции дневно.

Засега пациентите не заплащат нищо за операция с „Да Винчи”. Но в Белгия например се доплаща около 4 хил. евро. Това е така заради високата цена на инструментите, с които са оборудвани ръцете на робота. Само единият струва 3 хил. лв., а при операция се използват общо 5. Системата позволява до 20 операции с един инструмент. Затова създаването на клинична пътека за подобен вид хирургия ще разшири възможността повече пациенти да се възползват от този вид операции. Това едва ли ще стане скоро, като се има предвид, че все още няма стойност на клинична пътека за ендоскопските операции, които от няколко години проф. Горчев и екипът му извършват в Клиниката по онкогинекология.

Следващата стъпка при използването на робота „Да Винчи” е извършване на операция от разстояние, при която хирургът оператор може да е в Страсбург например, а пациентът в плевенската болница.

 

Антоанета КОСТОВА

РЕКЛАМА | АБОНАМЕНТ | КОНТАКТИ | ПАРТНЬОРИ