Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /www/forum-bg.net/www/root/forum/include/templates.php:3) in /www/forum-bg.net/www/root/forum/include/application.php on line 2

Warning: session_start(): Cannot send session cookie - headers already sent by (output started at /www/forum-bg.net/www/root/forum/include/templates.php:3) in /www/forum-bg.net/www/root/forum/config.php on line 8

Warning: session_start(): Cannot send session cache limiter - headers already sent (output started at /www/forum-bg.net/www/root/forum/include/templates.php:3) in /www/forum-bg.net/www/root/forum/config.php on line 8
Форум
Partners

Какво смятате че липсва или е недостатъчно във вестник "Форум"?
политика
"жълти новини"
забавни четива
културни събития
конкурси и игри с награди
резултати >>
Статии
С успешни проекти приключва годината Помощното училище-интернат в Кубрат

Помощното училище-интернат “Д-р Петър Берон” в Кубрат изпраща една благодатна календарна година. Благодарение на усилията на училищното ръководство бяха реализирани успешно няколко проекта, които повлияха благоприятно на учебно-възпитателния процес. Малко учeбни заведения могат да се похвалят с толкова нови придобивки, осъществени в рамките на една година. Последната от тях бе открита буквално преди дни - кабинет по готварство за нуждите на учениците от професионалната паралелка по обществено хранене. Гости на откриването бяха Петя Димитрова - началник на РИО на МОМН в Разград, която поздрави учениците и учителите за новата придобивка, Живка Димитрова и Светослав Добрев - началник-отдели в РИО на МОМН, Снежана Димитрова - главен специалист на отдел “Образование” към Община Кубрат и др.

За първа година

в училището е защитен държавен план прием за обучение по професионалното направление “работник в общественото хранене”.

Учениците от този профил ще завършат своето двегодишно обучение със свидетелство за първа професионална степен. Обучаващите се в паралелката са деца от различни общини от Разградска област, но въпреки това те се учат да работят в екип и с ентусиазъм овладяват техниките и тънкостите на готварска-
та професия. Изключително много в това отношение ще им помогне новооткритият кабинет, който е модерно обзаведен и оборудван с уреди и пособия за практиката на малките готвачи. Децата с интерес овладяват новите знания и с желание показват наученото в своята практическа дейност.

За откриването на кабинета главната заслуга е на директора на училището Михаил Маринов, а средствата са изцяло от бюджета на училището. Помогнали са безвъзмездно със своя труд и спомоществователи, обясниха от ръководството на школото. Това обаче не е всичко. През февруари в училището бе открит и кабинет за нуждите на целодневното обучение на децата от началния етап. Това е станало чрез изготвянето на проект “Кът за отдих и занимания по интереси”, с който педагозите кандидатствали пред МОМН по Националната програма “Училището - желана територия на ученика”, Модул “Подкрепа на целодневното обучение на учениците от начален етап”. Също през февруари приключи газифицирането на училището и общежитието. Финансирането е изцяло от бюджета на училището. През студените зимни дни тук е топло и уютно, пестят се и средства.

През лятото беше извършен основен ремонт на покривна конструкция на училищната сграда

и бяха напълно подменени керемидите. Финансирането беше по Програма на МОМН, а училището участва със собствени средства. Още в началото на учебната година пък, като подарък за учениците, ползващи общежитието, бяха подменени леглата, спалните помещения бяха боядисани в приятни и отморяващи цветове. Вече от старите пружинени легла няма и следа, децата почиват на красиви дървени легла и удобни матраци, разказват с гордост директорът Михаил Маринов и помощник-директорът Мария Атанасова.

През месец декември е завършило и цялостното подменяне на остарялата дървена прозоречна дограма с PVC на училищния корпус и сградата на общежитието. Това много е помогнало за доброто отопление на сградите и нормалното протичане на образователно-възпитателния процес през студените зимни дни. Не на последно място директорът споделя, че за успехите на училището голяма роля играе и екипната работа. Учебното заведение се ръководи от млад и ентусиазиран екип, директорът Михаил Маринов разчита в своята работа на помощник-директора по учебната част Мария Атанасова и гл. счетоводител Ралица Банкова. Колективът е работлив и всички са ангажирани с образователните потребности, нуждите и специфичните потребности на своите възпитаници. Учителите и възпитателите са квалифицирани специалисти в областта на специалната педагогика - работата с деца с умствена изостаналост. За успешната адаптация и социализация на учениците работи педагогическият съветник Десислава Пенева, а логопедът Петя Томова помага на учениците за корекция на езиково-говорните нарушения, а също така и за развитие на комуникативните способности на учениците.

Тук се обучават 100 деца с умерена и тежка умствена изостаналост, както и деца с множество увреждания. Учениците са от цялата Разградска област - общините Кубрат, Завет, Исперих, Цар Калоян, Самуил, Ветово. За техните нужди е осигурено общежитие, в което пребивават седмично. В училището има изградена достъпна архитектурна среда.

Директорът Михаил Маринов е изключително благодарен на спомоществователите,

които познават проблемите и нуждите на училището и възпитаниците и през годината са осигурявали приятелска подкрепа и помощ. Това са Областният съвет на БЧК - гр. Разград в лицето на д-р Милена Кехайова, фирмите в Кубрат - “Престиж” ООД с управител Айнур Исмаил, “Асотекс” с управител Хамза Чакър, ЕТ “Космос” с управител Демир Зафиров и др.

В навечерието на Коледните и Новогодишните празници ръководството на ПУИ “Д-р П. Берон”, гр. Кубрат се обръща чрез страниците на в. “Форум” към своите ученици, родители, целия колектив на училището, както и към своите приятели - дарители, като им отправя най-искрени пожелания за здраве, щастие и благоденствие през новата 2012 година.

Мариета КИТАНОВА

РЕКЛАМА | АБОНАМЕНТ | КОНТАКТИ | ПАРТНЬОРИ