Partners

Какво смятате че липсва или е недостатъчно във вестник "Форум"?
политика
"жълти новини"
забавни четива
културни събития
конкурси и игри с награди
резултати >>
Статии
Хора живеят от години в опасна общинска къща в центъра на Шумен

Жалбите на съседите заради мръсотията „потъвали” в канцеларии на Общината

Две семейства от години живеят в стогодишна къща, обявена за опасна, заради самосрутване в централната част на Шумен. Фамилиите преживяват на ул. „Р. Княгиня” 57 без ток, вода и канализация, а отпадните води, включително тези от тоалетните им, се изливат по улицата. Съседи многократно подавали жалби заради помийната яма в двора, но безполезно. „Водите от тоалетната им се изливат в основите на къщата ми, две стаи от приземния ми етаж вече са неизползваеми заради фекалните води, с които са пропити стените. Наложи се да изхвърлим мебелите, защото гардеробът си изгни само за две години. Основите на къщата ми са подкопани и водата тече към другите стаи вече. От 15 години ходя по институциите да търся помощ и никой не взима никакви мерки. Тази къща е държавна и те са наематели там, вече тръгнаха огромни плъхове и червеи, не знам как още не е пламнала някоя зараза”, разказва съкрушен Ангел Петров, който е собственик на съседен имот. Неприятната миризма го принуждава да не отваря прозорците си, гледащи към клоаката с години, но тя се е пропила в стените на къщата му и няма отърване. Мъжът многократно е молил съседите си да направят ремонт на тоалетните си, да направят септична яма, в която да се изливат тези отпадни води, но напразно. „Започнах да търся съдействието на институциите, първоначално от областната управа, защото имотът е техен и те са настанили наематели там, но после от кметството, тъй като скоро имотът бил прехвърлен на тях. В Общината съм платил 50 лв. за двете си жалби и нямам отговор по нито едната от тях. Оня ден вече реших да залея с бетон откритите тръби на тоалетните, но дойдоха полицаи и не ми позволиха, вече съм на път да загубя самообладание”, твърди пред „Форум” Петров. Пред наш екип от „Общински жилища и имоти” бяха категорични, че имотът не е техен, категорично отричаха и от Областна управа. И докато издирвахме собственика на опасната къща, изведнъж стана ясно, че тя все пак е общинска. С акт №3031 от 16 юли 2009 година имотът е актуван от държавен в общински. Къщата е строена през 1920 година, на два етажа е, паянтова, а през 2002 година е обявена за самосрутваща се и са прекратени наемните договори с живеещите там квартиранти. Същите хора, обаче не напуснали опасната сграда и без дори да правят каквито и да е ремонти през годините, си живеят и днес. Един от наемателите е 63-годишният социално слаб инвалид Генчо Генчев, който живее от детството си. Именно заради него дошла общинска комисия преди година по една от жалбите. „Предложена му е гарсониера в друг квартал или настаняване в старчески дом, тъй като той искаше някой да се грижи за него, но той отказал. Дори са му оставени комплект документи, които да попълни, ако размисли, но до момента той не е подавал заявление при нас”, обясни действията, предприети от общинарите, Симона Паносян, директор на дирекция „Социална политика и здравеопазване” в кметството. Защо обаче жалбата на Петров срещу замърсяването на терена от „наемателите” не е била разгледана от други дирекции, не получихме отговор. Без отговор е и въпросът защо година десетина човека живеят в опасната сграда без никакви хигиенни условия в центъра на града. „Плащаме 100 лв. наем всеки месец на гише в общината, много пъти молихме да ни направят ремонт, но все отказваха”, лаконична беше майката на ромската фамилия, обитаваща къщата, Снежанка Михайлова. Тя потвърди, че от години съседът им Петров се мъчи с тоалетните им, но тя нищо не можела да направи, тъй като не е собственик на къщата. Другият наемател – Генчев, пък твърди, че не плаща наем, не знаел на кого е този имот вече, но живеел тук от 53-а година и никой не му е предлагал други варианти за жилище. Опитите ни да разберем къде се къса веригата в Община Шумен приключиха с познатите нелюбезни чиновнически откази на информация и препращане от стая в стая. Официален отговор получихме, едва след като помолихме за съдействие лично кметът Красимир Костов. Реакцията му беше светкавична и разпореди да ни се съдейства. Оказа се, че ръководният състав от нас научавал за този случай. Ето и официалният отговор: „Имотът на ул. „Райна Княгиня” 57 става общинска собственост през юли 2009 г. Прехвърлен е в собственост на община Шумен от областния управител. Община Шумен никога не е отдавала под наем сградата и няма сключени договори с наематели, тъй като сградата е определена за премахване още през 2002 г. Във връзка с подадения сигнал ( б.р. от в. “Форум” на 12.07.10) за наличие на самонастанили се обитатели, служители на Община Шумен, съвместно с представители на полицията, извършиха проверка. Установено бе, че в сградата живее многолюдно семейство. Самоличността и имотното състояние на обитателите предстои да бъдат изяснени. Самонастанилите се ще бъдат изведени от сградата, като в зависимост от имотното им състояние Община Шумен ще предприеме съответни мерки. В същата сграда е самонастанен и инвалид. През юли миналата година социални работници от общината са му предложили настаняване в социално заведение, но той е отказал. Лицето има две дъщери, които го посещават.

Лилия ВЪЛКОВА

Добави коментар
Вашето име: 
Коментар:
Няма намерени коментари
РЕКЛАМА | АБОНАМЕНТ | КОНТАКТИ | ПАРТНЬОРИ